OV Terminal Arnhem – Netherlands

OVT Arnhem

The public transport terminal in Arnhem is one of the most challenging and complex building projects in the Netherlands. It concerns a freestanding structure with exotically named elements such as Front and Back Twist, Flip, Trumpet, Horseshoe and Shell roof.

PROJECT & CONSTRUCTION DETAILS
Owner: ProRail, Utrecht
Architect: UNStudio, Amsterdam
Structural Engineer: BAM and Ballast Nedam, Bunnik
Contractor: BAM and Ballast Nedam, Bunnik
Supplier: mbX – Concrete Valley – Sorba Projects

Arnhem winner

F.l.t.r.: Pieter Nap (Concrete Valley), Jan Kosters (Sorba Projects vb),
Mark Spanenburg (BAM Advies & Engineering), Menno van Middelkoop
(BAM), Peter Thijssen (Ballast Nedam Construction), Michael Pauser (ECSN)

Täby C Roundabouts – Sweden

Täby C Roundabouts - Sweden

The Täby C Roundabouts are stacked in two levels and act as regional node in the North-East of Stockholm.

PROJECT & CONSTRUCTION DETAILS
Owner: Täby municipality, Täby
Architect: &Rundquist architects, Stockholm
Structural Engineer: Tyréns, Stockholm
Contractor: NCC, Stockholm

Täby C winner

F.l.t.r.: Henrik Rundquist (&Rundquist architects), Thomas Widehag (NCC),
Erik Griffiths (&Rundquist architects), Richard McCarthy (Swedish Concrete
Association), Michael Pauser (ECSN)

Selvika roadside stop and ramp – Norway

SELVIKA ROADSIDE STOP AND RAMP

The Selvika roadside stop is part of the National Tourist Route located in the extreme north of Norway, in a landscape almost lunar in its barren and inhospitable beauty.

The roadside stop invites the visitor to a slow walkin the beautiful, open and rough landscape. The meandering walkway from the road towards the beach provides the framework to experience the nature and location from different viewpoints.The walk ends at a focal point andgathering place with fireplace, outdoor kitchen and benches.

The design is intended to enhance the experience of moving from the road to the beach and water at this particular place. The primary functional focus was access for disabled persons. As opposed to proposing a solution consisting of both stairs and a ramp, the ramp is made as ajoint walkway of a holistic project character. The sculptural structure is based on a study of the organic forms of seashells.

The location is characterized by a harsh climate where the sea hammers against the land for large parts of the year. Concrete is chosen as primary construction material for its plasticity in design, as well as its solidity andability to weather well over time. The entire project is a continuous structure of in-situ concrete with vertical timber formwork. Supplementary materials include prefabricated elements of wood, steel and glass.

Before the construction work started, the constructioncrew was given a special course focusing on the execution of in-situ concrete, including:

  • the composition and desired mix of concrete
  • reinforcement and consequences of mistakes
  • approach to formwork
  • casting and finishing of concrete
  • cold weather concreting
  • casting in-situ joints
  • casting of trial panels

 

PROJECT & CONSTRUCTION DETAILS

Owner: The Norwegian Public Roads Administration, Oslo

Architect: Reiulf Ramstad Arkitekter, Oslo

Structural Engineer: Dr. techn. Kristoffer Apeland AS, Oslo

Contractor: T. Johansen Drift AS, Alta

Kaisatalo university library – Finland

KAISATALO UNIVERSITY LIBRARY

Previously this location was shopping mall and parking facility. Lower floors were renovated, columns were reinforced, and new levels were created. Upper columns and slabs are cast in-situ concrete. Total area is 30,700 m². Slabs are post-tensioned in order to achieve thin structures with longer spans. Beams are
integrated into slab areas giving slender appearance. Architectural forms, round shapes, exiting oval forms and staircases, exterior walls with brick wall and openings, slabs which change in shape floor by floor gives signature look to the building.

The unique architecture and engineering give excellent surroundings and innovative and inspiring atmosphere for university students and library. Studying is time of searching; library is the place of knowledge and research. The fact that this building is made of concrete almost disappears in its harmonious and intriguing details. This building redefines the use of concrete giving the architecture full power to accomplish everything. Long open spans give flexibility for the layout making future changes possible. High quality architecture combined with modern engineering and latest techniques on site create unique combination of excellence.

This great architecture and high level of execution has been appreciated by the owner, University of Helsinki. New timeless architecture in the very heart of Helsinki.

 

PROJECT & CONSTRUCTION DETAILS
Owner: University of Helsinki, Helsinki
Architect: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, Helsinki
Structural Engineer: Finnmap Consulting Oy, Helsinki
Contractor: SRV Toimitilat Oy, Espoo

Seitenhafen bridge – Austria

Seitenhafenbridge

Due to the new construction of „B14 – Freudenauer Hafenstraße, a new construction of Danube crossing became necessary. The total length of the bridge is 130 m, the width 15 m. The three-span structure is divided into single spans of 32 m, 65 m and 32 m and was completed for two traffic lanes. The piers were designed with foot intersections out of cast steel – each bundles two coalescing strut pairs – on both sides of the Danube’s bank slops.

The load bearing structure was planned as a prestressed reinforced concrete construction. The bridge cross-section dissipates from a slab section in the peripheral areas to a sculpturally shaped slab-and-beam section with eight partitions in the middle of the span. The bridge was designed without bearings and dilatations and build on-site from both sides as an integral structure with flexible abutments sloping to the dam body – a remarkable construction.

PROJECT & CONSTRUCTION DETAILS
Owner: Council Department 29 Bridge Engineering, Vienna
Architect: AGU & Zeininger Architekten, Vienna
Structural Engineer: PCD ZT GmbH, Vienna
Contractor: STRABAG AG, Vienna